keskiviikko 6. lokakuuta 2010

Kotirouvana Espanjassa

Käsite housewife on saanut ihan uuden merkityksen asuessamme täällä Espanjassa. Naisen osana on hoitaa kotia ja taloa, mikä ei aluksi tuntunut kovinkaan rankalta ajatukselta kunnes… Niin kunnes, kohtasimme erittäin haastavia ja merkillisiä ongelmia, joihin koto-Suomessa harvemmin tuli törmättyä.

Espanjassa jokaisessa omakotitalossa eli villassa on usein oma vesipumppu ja vesisäiliöt. Vesipumppu saattaa reistailla useita kertoja vuodessa, syynä ovat vesikatkokset ja pumpun ylikuumeneminen. Täällä ei viitsitä vesikatkoksista ilmoitella onkin siis hyvä pitää fontaneiron, putkimiehen numero pikavalinnassa. Vesisopimukset tehdään asuinalueen oman hallinnon kanssa eikä omaa sopimusta vesiyhtiöön ole lainkaan. Veden jakelu on siis täysin asuinalueen hallinnon käsissä, jos unohdat hoitaa maksut tai et edes saa vesilaskua, katkeaa vesi tai paremminkin sanottuna häviää vesimittari talon ulkopuolella olevasta laatikosta välittömästi. Siinä ei auta minkäänlainen selittely Carlokselle tai Hoselle kömpelöllä espanjankielentaidolla kun mittaria viedään..

Jopa laskujen maksukin on tehty haastavaksi. Saat laskun käteesi ilman mitään pankkitietoja ja joudut metsästämään esimerkiksi naapureiltasi toimintaohjeita kuinka hoidat tai missä maksat laskusi. Suomessa hoidat kaikki laskusi kätevästi internetin kautta pankkitunnuksillasi ja Espanjassa joudut maksamaan laskut käteisellä Correosiin eli postiin.
Alkeellista-kyllä. Aikaa vievää ja hermoja raastavaa-kyllä!

Sähköjen kanssa on melko samanlaista, välillä sähköt katkeavat ilman syytä koko naapurustosta. Kun sähköt kytketään taas päälle espanjalaiseen tyyliin voi volttimäärä olla hiukan isompi ja hetkessä kaikki kodinkoneesi ja lamppusi ovat palaneita. Reklamaation tekeminen ja saatavien perintä virheen tehneeltä sähköyhtiöltä onkin sitten toinen tarina ”huomenna, huomenna” kulttuuriin omaavassa maassa.

Onneksi ympärillämme asuu jo kaikkeen tähän tottunut monikansallinen joukko kotirouvia, joilta olemmekin saaneet hyvät listat apumiehistä, joita voi soitella korjaamaan tv-satelliittia sateen jäljiltä tai sähkökatkon aiheuttamaan toimintahäiriötä ulkoportissa. Välillä tuntuu, että kaikki aika menee valvoessa talon korjaustöitä ja soitellessa ammattilaisia paikalle.

Onneksi aikaa jää myös sosiaalisen elämän viettoon. Asuinalueemme kotirouvat ovat hyvin järjestäytyneitä ja tapaavatkin usein lounaan tai kutsujen merkeissä. Aikaa täytyy jättää tietysti myös viikottaiselle kampaajakäynneille ja muulle kauneudenhoidolle. Pelkkä hiusten pesu ja kuivaus ammattilaisen tekemänä piristää aina tai käväisy vaikkapa spassa. Myös muotinäytökset ja erilaiset kokkarit istuvat hyvin viikkoaikatauluumme.

Espanjalaiseen elämäntapaan tottuu kuitenkin nopeasti ja alkaa itsekin elää leppoisampaa elämää ainakin aikataulujen suhteen. Asiat mitä et ehdi hoitaa tänään, voit hoitaa huomenna tai sitten ylihuomenna…eikä siestakaan ole  yhtään hassumpi keksintö...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.